CIL II, 3774, CIL II 14, 83, ILER 1401, IRV 39
Com ja és tradició en la família Baebia, ens agrada dedicar el 8 de març a alguna dona romana destacada vinculada amb el patrimoni saguntí.
En aquesta ocasió us contarem la història de Viria Acte, una dona que degué nàixer sobre el 90 d. C, durant l'època Flavia i Antonina, segurament de classe baixa però que amb el temps va adquirir un gran patrimoni, convertint-se en una "dona lliberta- empresària" que dirigia un taller d'escultures i làpides.
Va estar casada amb L. Antonius Crescens però no va ser la típica matrona romana ja que va trencar amb els cànons del moment, ser la responsable de l'empresa.
Trobem a tots dos en la base d'un pilar de la catedral de València, que el professor Corell restitueix al costat d'altres fragments com una dedicatòria votiva en el que potser era un temple dedicat a Mart.
Sabem una mica més de Viria Acte gràcies a quatre pedestals amb inscripcions trobades en la Valentia romana: un d'ells pels seus lliberts Ampliatus i Callirhoe, un altre per C. Atilius Severus, un altre per Fabia Grattia Maximilla i el quart, no s'ha conservat, per la qual cosa es desconeix qui li ho va dedicar.
Per a Corell Fabia Grattia Maximilla és la nostra saguntina mater famílias, una dona d'alta posició social, en el mateix sentit trobem a Juan José Seguí Marco, qui també considera que no cal descartar la possibilitat de què es tracte d'una dona de Valentia, Edeta o Saguntum perquè en totes elles s'estenia la gens Fabia.
Totes dues dones Viria i Grattia van aconseguir una bona posició econòmica i van exercir papers importants en la societat, deixant la seua petjada com a matrones i empresàries.
Salutem plurimam
CIL II, 3774, CIL II 14, 83, ILER 1401, IRV 39
Como ya es tradición en la familia Baebia, nos gusta dedicar el 8 de marzo a alguna mujer romana destacada vinculada con el patrimonio saguntino.
En esta ocasión vamos a contaros la historia de Viria Acte, una mujer que debió nacer sobre el 90 d. C, durante la época Flavia y Antonina, seguramente de clase baja pero que con el tiempo adquirió un gran patrimonio, convirtiéndose en una "mujer liberta- empresaria" que dirigía un taller de esculturas y lápidas.
Estuvo casada con L. Antonius Crescens pero no fue la típica matrona romana ya que rompió con los cánones del momento, ser la responsable de la empresa.
Encontramos a ambos en la base de un pilar de la catedral de Valencia, que el profesor Corell restituye junto a otros fragmentos como una dedicatoria votiva en lo que quizá fuera un templo dedicado a Marte.
Para Corell Fabia Grattia Maximilla es nuestra saguntina mater familias, una mujer de alta posición social, en el mismo sentido encontramos a Juan José Seguí Marco, quien también considera que no hay que descartar la posibilidad de que se trate de una mujer de Valentia, Edeta o Saguntum pues en todas ellas se extendía la gens Fabia.
Ambas mujeres Viria y Grattia lograron una buena posición económica y desempeñaron papeles importantes en la sociedad, dejando su huella como matronas y empresarias.
Salutem plurimam
No hay comentarios:
Publicar un comentario